10 October 2019
Logo podcast spraakherkenning

Zeg het maar! Hoe gebruik je spraakherkenning?

Spraakherkenning is tegenwoordig overal. Ook voor vertalers is het fantastische technologie die ons heel wat werk uit handen kan nemen. Maar dan moeten we het natuurlijk wel op de juiste manier inzetten. Hoe? Dat bespreek ik in deze aflevering met Janneke den Draak, ervaren trainer en adviseur op het gebied van spraakherkenningssoftware. Zij vertelt ons uit eigen ervaring waarvoor spraakherkenning wel en niet goed voor werkt, en hoe we er ons voordeel mee kunnen doen.
19 September 2019

Laat je niet in de luren leggen – over clausules en contracten

Afspraken met een klant leg je bij voorkeur vast in een goed contract. Soms is het evenwicht tussen de verplichtingen van de partijen echter ver te zoeken, en worden er wel erg "interessante" clausules voorgelegd. Wat doe je dan als freelancer? Teken je om toch maar die opdracht binnen te halen? Of hou je voet bij stuk? En wat kun je nu wel en niet aanvaarden? Freekje De Vidts van Sirius.Legal loodst ons door het juridische mijnenveld.
5 September 2019

Werken met directe klanten

Als je met directe klanten werkt, ben je meer betrokken bij wat er met je vertaling gebeurt, heb je meer voldoening in je werk, en verdien je ook meer. Tenminste, zo wordt het vaak voorgesteld. Met directe klanten werken doe je echter niet "zomaar". Ik praat vandaag met Herman Boel over het verschil tussen kantoren en directe klanten, en over hoe je directe klanten een plaats kunt geven in je bedrijfsmodel.
15 August 2019

Machinevertaling en post-editing

Machinevertaling - de toekomst van ons beroep, of nefast voor ons metier? We hoeven het er niet over eens te zijn, maar we kunnen ook niet om het onderwerp heen. Collega Rutger H. Cornets de Groot is 'post-editor', en legt graag uit hoe dat in z'n werk gaat. Klik door voor het interview!
1 August 2019

Over marketing

Om klanten te overtuigen, moeten we onze diensten op een slimme manier in de kijker en op de markt zetten. Eerder hadden we het al over SEO, en in deze aflevering hebben we het over marketing in het algemeen. Ik praat met Ruth Van Wassenhove over wat marketing precies is, en hoe je er ook zelf makkelijk mee aan de slag kunt. Het geheim? Hou je inspanningen vooral vol. De resultaten komen vanzelf, maar je hebt er wel geduld voor nodig. Meer weten? Klik door en download de checklist!
18 July 2019

Meer over SEO

SEO is belangrijk als je als vertaler goed door klanten gevonden wilt worden. Je kunt SEO daarnaast ook inzetten om je klanten een betere service te bieden. Door aan een paar dingen aandacht te besteden, zorg je ervoor dat hun vertaalde teksten het ook goed doen in zoekmachines. In deze aflevering van De Vertaalpodcast vertelt Nathan Veenstra van letterzaken.nl ons meer over zoektermen en SEO. Meer weten? Klik door voor de aflevering en een checklist!
6 June 2019
De Vertaalpodcast logo aflevering 6

Specialisatie: ondertitelen

Eerder hadden we het in De Vertaalpodcast al over creatief vertalen. Vandaag komt een andere vertaalspecialiteit aan de beurt: ondertitelen. Ik praat met Desiree Tonino waarom ondertitelaars het niet altijd bij het rechte eind hebben, en waarom een goede opleiding belangrijk is.
23 May 2019
Podcastlogo aflevering incasso

Over incasso

Je facturen op tijd betaald krijgen, zou eenvoudig moeten zijn. Jammer genoeg loopt het in de praktijk wel eens anders. Wat kan je daaraan doen, en is incasso een optie? In deze aflevering van De Vertaalpodcast praat ik er over met Mariska Hoogerwaard van het Nederlandse incassokantoor bvcm en met meester Wim De Pooter van advocatenkantoor De 3 Advocaten uit Oudenaarde.
9 May 2019
podcastlogo aflevering tarieven bepalen

Hoe bepaal je een tarief?

Ben ik te duur? Moet mijn tarief dan toch maar wat lager? En kan ik met m'n huidige tarieven wel een duurzaam bedrijf opbouwen? Elke vertaler worstelt er wel eens mee. In deze aflevering van De Vertaalpodcast bespreek ik met Els Peleman en Anouschka Schutte hoe je je eigen tarief kunt vaststellen, en waar je daarbij op moet letten.
25 April 2019
De Vertaalpodcast aflevering woordenboekmaker

Beroep: woordenboekmaker

Een woordenboek maken en bijhouden lijkt me een gigantisch karwei. Gelukkig voor ons zijn er mensen die zich daar met hart en ziel aan wijden. In deze aflevering praat ik met Aart van den End, samensteller van het Juridisch-Economisch Lexicon. Klik door voor meer informatie!
11 April 2019
Vertaalpodcast creatief vertalen

Creatief vertalen – kinderspel?

Hoe je iets vertaalt, hangt onder meer af van het soort brontekst en het doelpubliek. Voor een juridische tekst heb je bijvoorbeeld specifieke vaardigheden en kennis nodig. Dat is voor creatief vertalen niet anders. In deze aflevering praat ik met Branco van der Werf, die van creatief vertalen zijn specialiteit heeft gemaakt. Klik door voor de podcast, en voor een voorbeeld van een creatieve vertaalopdracht!
28 March 2019
Podcastlogo aflevering brexit voor vertalers

Brexit voor vertalers

We kunnen er niet omheen - de brexit staat voor de deur. In deze aflevering hebben we het over de zakeijke aspecten, en praten we met iemand die door de hele toestand ook persoonlijk wordt geraakt.
15 March 2019
Logo vertaalpodcast - trailer

De Vertaalpodcast voorgesteld

Binnenkort verschijnt de eerste echte aflevering van De Vertaalpodcast – een Nederlandstalig magazine bedoeld voor ondernemende (freelance) vertalers. Ik ga er op zoek naar antwoorden op vragen die ik me als vertaler zelf ook stel, en praat met mensen die dingen doen die voor elke vertaler wel interessant zijn. Meer weten? Luister hier naar de trailer!