De Vertaalpodcast logo aflevering 6
Specialisatie: ondertitelen
6 juni 2019
Over marketing
1 augustus 2019

Nieuwe klanten moet je zoeken, maar het is natuurlijk erg fijn als potentiële klanten jou zelf ook goed kunnen vinden. Met SEO kun je het hen in elk geval wat makkelijker maken.

SEO zet je echter niet alleen in voor je eigen website. Door op een paar dingen te letten, kun je ertoe bijdragen dat je vertalingen makkelijker te vinden zijn door zoekmachines. Op die manier lever je meerwaarde, en kun je je onderscheiden als vertaler.

Hoe dat zit? Daar praat ik over met Nathan Veenstra, SEO-specialist en drijvende kracht achter optimusonline.nl (op het moment van de opname heette zijn bedrijf nog letterzaken.nl). Nathan legt uit wat SEO precies is, en stipt aan waar we op kunnen letten.

Als je daar meer over wilt weten, neem dan zeker eens een kijkje op de website van Nathan. Je vindt er een heldere blog en informatie over diensten en cursussen.

Nathan heeft voor ons ook een checklist gemaakt met een aantal punten die je zelf makkelijk kunt gebruiken. Die is helemaal gratis te downloaden.

Blij met de podcast? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief – je geeft me er een schouderklopje door, en je ontvangt dan zelf regelmatig de laatste nieuwtjes over deze podcast en over andere activiteiten van Confer.

4 Comments

  1. Marja de Reuver schreef:

    Erg leerzaam weer, Steven!
    Bedankt!

  2. Stephanie Wloch schreef:

    Niet alleen leerzaam maar ook aangenaam om naar te luisteren.
    Goede vragen ook, Steven!
    Ik vind het onderzoek naar de juiste zoektermen voor ons vertalers bijzonder moeilijk.
    Hoe doe je dat precies? Ik zelf ga in de incognito modus (of privé of uitgeloggt) voor het perspectief van de user.
    Ik toets “vertaler engels nederlands”.
    Resultaten Top 10 . Google Translate vertalen.nu deepl.com etranslator.ro mijn woordenboek maar
    geen enkele eenpitter of serieus bureau. Tegenwoordig zoeken de meeste user naar een vertaaltool of woordenboek.
    Met “translator English Dutch” kom je op pagina 2 onderaan bij Proz terecht en dan wel op de lijst met de freelancers..

    • Nathan Veenstra schreef:

      Dank je wel voor je reactie Stephanie. Fijn dat je het leerzaam vindt, dat is uiteraard ook de bedoeling.

      Jouw specifieke vraag is toevallig ook behandeld tijdens de training die volgde na de podcast. Ook exact die resultaten in Google en het effect daarvan hebben we besproken.

      Wanneer het gaat over zoektermen zou ik vooral ook zoektermenonderzoek doen. En daar hoort zeker bij om te kijken naar wat er nu in de top 10 van Google staat. Dat geeft namelijk een beeld van jouw kansen dan wel het antwoord op de vraag of je daar tussen hoort te staan. Alles hierover lees je in dit artikel: https://letterzaken.nl/enkel-zoekvolume-niet-voldoende-bij-zoektermenonderzoek/

      Verder zaak om dus zelf zoektermenonderzoek te doen. Daar zijn gratis tools voor te gebruiken, al hebben die zo hun nadelen en/of beperkingen en is er een risico dat ze uiteindelijk toch betalend worden, zoals bij KWFinder en Keywords Everywhere (helaas) is gebeurd. Om je op weg te helpen kan dit artikel helpen: https://letterzaken.nl/praktische-handleiding-zoekwoorden-onderzoek/

      Toch nog vragen? Laat het gerust even weten.